zaterdag 13 februari 2010

Wendy Van Wanten in de Pin Up Club: De brieven rubriek


Wendy Van Wanten (Oostende, 6 februari 1960), pseudoniem van Iris Vandenkerckhove, is een Vlaams model, zangeres en tv-figuur.

Wendy van Wanten begon haar carrière als model bij een Gents modellenbureau. Ze verscheen onder andere in Elle, Vogue, Burda, Flair en The American New Look. Ze heeft opdrachten afgewerkt in Parijs, Düsseldorf, Amsterdam, de Bahama's en in Arizona (Verenigde Staten).

In 1986 werd ze winnaar van de Baccara-beker als Iris in het team van Johan Verminnen met het nummer If I could only ....

Ze werd vooral bekend van het programma Pin-Up Club, waarin ze als sexy stoeipoes Wendy Van Wanten de brievenrubriek presenteerde.

Zelf zegt Wendy van Wanten hier tegenwoordig dit over: "Toen ik als brievenmeisje meedeed aan de Pin-Up Club, is het tonen van mijn borsten het struikelblok geworden. Als je grote borsten hebt, moet je goed weten hoe je te kleden. Ik zie graag een diepe mooie decolleté, maar het mag er niet uitpuilen. Ik wilde teasen, niet alles laten zien. Regisseur Jef Rademakers zag dat anders.
Er is ooit een proefuitzending gemaakt waar ik mijn borsten wel liet zien. Van deze naakt scene heb ik nog altijd spijt van."

Hoewel het internet vol staat met filmpjes van Wendy van Wanten die in de Pin-Up Club haar blote borsten laat zien, lijkt Wendy dit categorisch te ontkennen.

Verder vertelt ze nog: "Als Wendy van Wanten heb ik mijn borsten natuurlijk gebruikt. Teasen met mijn decolleté hoorde bij mijn rol en ik weet dat ik mede daardoor mijn weg als zangeres heb kunnen maken. Ik ben mijn borsten dan ook dankbaar. Al heb ik er wel altijd over gewaakt dat het gebeurde met klasse."

Wendy heeft twee zonen en één dochter: Dylan (1984), Clément (2000) en Estelle (2008). Ze werd begin 2007 grootmoeder: de vriendin van Dylan, Katrijn, beviel op 18 januari van dat jaar van hun dochter Anna-Lucia. Een jaartje later werd ze niet alleen moeder, maar ook voor de tweede keer grootmoeder. Een weekje na de geboorte van Estelle is Mona-Lisa geboren, het tweede dochtertje van Dylan en Katrijn.

In verschillende sensatiebladen doen al lang allerlei geruchten de ronde over de vader van Clément, die Wendy geheim houdt. Johnny Logan wordt als mogelijke vader genoemd. Op 13 mei 2008 (rond 22u.) beviel Wendy Van Wanten in Oostende van een dochtertje Estelle. Het is haar eerste kind samen met Frans Vancoppenolle. Het nieuws van haar zwangerschap maakte Wendy bekend op 5 december 2007 in Story en op haar site.

In 2006 was ze het onderwerp van het televisieprogramma Wie wordt de man van Wendy op VTM. Hier heeft ze haar partner gevonden, Frans Vancoppenolle, die ook haar manager geworden is. Later waren zij samen te zien in de docusoap 'Wendy & Verwanten' op VTM.

Onder de artiestennaam Wendy Van Wanten is ze begonnen als pin-up in 't legendarische TV-programma Pin-Up Club, een programma dat revolutionair was omdat 't in die jaren de grenzen van het 'seksuele fatsoen' verlegde. 't Was typisch een programma waar niemand zogezegd naar keek, maar waar iedereen wel een eigen mening over had.

Hoewel Wendy van Wanten tegenwoordig de link met de Pin Up Club probeert te minimaliseren, is ze toch altijd vooral bekend gebleven door de dubbelzinnige seksueel getinte uitspraken in de brievenbus rubriek, en natuurlijk de vele naakt optredens in dit programma.

Door de ogen van deze tijd bekeken stelde het programma de PinUp Club niet veel voor: buiten wat blote borsten en ondeugende klap zat er niet veel erotisch in. Maar voor die tijd was het toch al behoorlijk uitdagend, en werd er veel over gesproken(en gekeken).

Vlaamse Wendy Van Wanten maakt hier haar gloriedagen mee. Zo’n lekkere Vlaamse met een zachte tongval was voor veel Nederlandse mannen super erotisch. Het is trouwens verbazend hoeveel van haar West-Vlaamse klanken doorsijpelden in haar “teksten”.

Waarschijnlijk verstond de helft van het PinupClub publiek niet eens wat ze zei, maar dat deed er toch niet toe omdat iedereen toch voor haar tetten keek(kuch: de interessante brieven dus).

De uitzending begon steevast met We Cheer You Up in The Pinup Club.

Wendy Van Wanten is tegenwoordig niet meer van het televisiescherm weg te denken. Nu ze haar man gevonden heeft, verscheen er zelfs een docureeks over de rondborstige zangeres. Reden te meer om het fenomeen Wendy eens van nabij te bekijken...

Iris Vandenkerckhove, model en beginnende zangeres
Wendy Van Wanten werd als Iris Vandenkerckhove geboren op 6 februari 1960 in Oostende. Al op erg jonge leeftijd is ze gebeten door de muziekmicrobe en vervoegt ze de rangen van het Oostendse Tonado-koor. Na haar middelbare schooljaren vat ze hogere studies aan, maar al snel moeten de boeken wijken voor een nieuwe passie: ze wordt professioneel fotomodel.

Het 19 jarige fotomodel oogst -zowel nationaal als internationaal- heel wat succes, en is op tal van catwalks te bewonderen. Meer nog, al snel slaagt ze er zelfs in om in gerenommeerde tijdschriften als Vogue en Elle te verschijnen. In 1986 neemt ze deel aan de Baccara-beker. Haar verschijning is niet onopgemerkt gebleven en ze kaapt er de hoofdprijs weg. Een jaartje later brengt Iris haar eerste single op de markt: 'Panne de Coeur'.

Iris Vandenkerckhove alias Wendy Van Wanten
Terwijl Iris lustig verder werkt aan haar zangcarrière, wordt ze door de Nederlandse televisiemaker Jef Rademakers gevraagd om mee te werken aan een nieuw televisieprogramma, de Pin-Up Club.

Zoals de naam doet vermoeden is het programma eerder 'pikant' te noemen, zeker gezien de tijdsgeest in Vlaanderen. Ze gaat echter op het aanbod in en neemt in het licht erotische programma de brievenrubriek voor haar rekening.

Zo maken niet alleen onze noorderburen maar ook heel Vlaanderen kennis met een nieuw fenomeen: Wendy Van Wanten. Alhoewel maar weinig mensen openlijk durven toe te geven naar het laatavondprogramma te kijken, kent haast iedereen de nieuwe stoeipoes uit Vlaanderen. De brievenrubriek is dan ook op haar lijf geschreven: met een zwoele stem en een licht uitdagende klederdracht en soms zelfs naakt scenes slaagt ze er als geen ander in om de kijkers aan het scherm te kluisteren. In een mum van tijd is het rondborstige model hét gespreksonderwerp in Vlaanderen en Nederland...

Wendy Van Wanten, zangeres en actrice
Dat haar naakt optredens in de Pin-Up Club niet onopgemerkt gebleven is, blijkt al snel na de laatste aflevering van het programma. Vlaanderens nieuwste sekssymbool is bijzonder gegeerd in het mediawereldje. Naast de prettig gestoorde TV1-reeks 'Lava', met Herr Seele, Kamagurka en Eddy Wally in de hoodrollen, speelt ze bij VTM ook mee in 'Meester', de spin-off van het populaire 'Meester, hij begint weer' dat op de openbare zender hoge ogen gooide.

Ondertussen brengt ze, dit keer onder de naam Wendy Van Wanten, een aantal nieuwe singles op de markt. De artiestennaam Iris lijkt definitief naar de achtergrond verwezen want ook voor haar debuutalbum 'Verliefd' gebruikt ze haar 'tweede naam' Wendy Van Wanten. Meteen ook de start van een succesvolle reeks singles en albums. De elpee 'Blijf nog 1 nacht' haalt zelfs goud.

Wendy Van Wanten, braaf meisje in de Playboy
Ook de makers van het bekende blootblad Playboy zien in Wendy Van Wanten de perfecte covergirl. Het naakt blad, dat iedereen koopt voor de interviews, slaagt er in om de zwartharige schone te strikken en het nummer is meteen een schot in de roos. Alhoewel de actrice-zangeres niet echt bloot gaat, is de illusie voldoende om een topverkoop in Vlaanderen en Nederland te genereren.

Wendy Van Wanten, goede vriendin van prins Laurent
Dat Wendy Van Wanten niet enkel bij de gewone man gesmaakt wordt, blijkt op een modeshow van de Belgische ontwerper Gerald Watelet. Ze komt er met niemand minder dan prins Laurent in gesprek. Na deze intense ontmoeting volgen al snel meerdere (geheime) afspraakjes. Wanneer Wendy zwanger blijkt te zijn na haar knipperlichtrelatie met de rebelse prins, ziet de roddelpers in Laurent de vader van haar baby. Wendy én het koningshuis ontkennen echter formeel...

Wendy Van Wanten, ster op de dansvloer én het scherm
Naast haar muzikale optredens timmert Wendy verder aan haar televisiecarrière. Zo laat ze zich van haar beste kant zien in het populaire dansprogramma 'Sterren op de dansvloer'. Wanneer echter blijkt dat er een nieuw programma op VTM verschijnt waarbij Wendy op zoek gaat naar een man, fronsen heel wat mensen de wenkbrauwen.

Wendy die een man zoekt, het lijkt een bizarre stelling. Dat haar zoektocht dan ook nog eens voor de ogen van televisiekijkend Vlaanderen verloopt, zorgt voor de nodige achterklap. Uiteindelijk bezwijkt de trotse mama van Clément en Dylan voor de West-Vlaming Frans Van Coppenolle.

Wendy Van Wanten, Peter Pan en verwanten
Na eerdere rollen in succesvolle musicals als 'Romeo & Julia' en 'De Kleine Zeemeermin' is Wendy dit keer te bewonderen als Mrs. Darling in Peter Pan. Een rol die haar op het lijf geschreven is. Daarnaast leent ze haar zwoele stem aan een Norma Jean, een figuurtje uit de nieuwste animatiefilm 'Happy Feet'.

Maar ook aan het immense succes van de televisiereeks 'Wie wordt de man van Wendy' wordt een vervolg gebreid. Bij de start van het nieuwe jaar presenteert de Vlaamse commerciële omroep namelijk 'Wendy & Verwanten'.

In deze docureeks kan je, naar analogie met 'de Pfaffs', het reilen en zeilen volgen ten huize Vandenkerckhove. Benieuwd of een zekere Frans daar nog steeds deel van uit maakt...

In 1987 bracht Veronica (dat sinds 1976 als normale omroep TV programma’s uitzond) maandelijks een aflevering van “de PinUp Club” op het scherm.
Maar liefst drie TV-seizoenen lang produceerde Jef Rademakers (ook bekend van Klasgenoten) dit spraakmakende soft erotische programma vol vrouwelijk schoon op naaldhakken.

Het programma begon steevast met het nummer “We Cheer You Up (join The Pin-up Club)” van de meidengroep Barbarella. Aan het einde van het programma verscheen Wendy van Wanten in beeld die op zwoele toon, schaars gekleed en soms naakt brieven van kijkers behandelde.

Tussen dat begin en einde waren er allerlei opnames van dames op locatie waarbij de stem van Will Luikinga de fantasie van de kijker prikkelde met dubbelzinnige teksten.

Net als over de Barend Servet show in de vroege jaren ’70 sprak Nederland schande over dit programma. Koot en Bie deelden zelfs een “oorvijg” uit aan Roosendaalse Jef en in de Tweede Kamer werden vragen gesteld over dit programma.

Jef begreep al die ophef niet want hij vergeleek zijn programma met het mannenblad Playboy waar niemand om maalde. Kijkersonderzoek leerde overigens dat het programma vooral goed werd bekeken door mensen die normaliter afstemden op de EO en de NCRV.

Na drie jaar verdween het programma van de buis en het duurde tot eind jaren ’90 tot er met “Sex voor de Buch” weer een spraakmakend erotisch programma op TV verscheen.

Ook in België werd veelvuldig afgestemd op dit programma en dat verklaart waarom Wendy Van Wanten(Iris Vandenkerckhove) in Vlaanderen is uitgegroeid tot het nationale sekssymbool.

2 opmerkingen: