maandag 9 maart 2020

Pin-up Club

Lyda van Leersum, bekend door haar rolletje in Pisa en enkele plaatjes, gaat haar „kunsten” nu waarschijnlijk bij Veronica tonen. Lyda: „Veronica gaat als eerste in Nederland een erotisch programma maken, waarvoor ik nu ben benaderd. Het gaat ‘Pin-Up Club’ heten. Hoe het er uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar ze hebben me verteld dat je het moet zien als een TV-versie van het blad ‘Playboy’. Het contract heb ik thuis liggen, ik hoef alleen nog maar m’n handtekening te zetten. Er is echter nog een probleempje dat opgelost moet worden. Ik wil niet helemaal naakt. Ze moeten wel van heel goeden huize komen willen ze me zo gek krijgen. topless? Daar maak ik geen probleem van. Waarom ik nooit in Playboy heb geposeerd? Gewoon een kwestie van geld. Playboy bood me 12.000 gulden. Aangezien ik voor een naaktreportage van Panorama veel meer kreeg, ben ik met dat blad in zee gegaan. De hoogste bieder wint,logisch toch?”

Jef Rademakers, Prachtig gefrustreerde katholiek
„Zo’n prachtige gefrustreerde katholiek als ik ben Is natuurlijk bij uitstek geschikt om een programmaserie ats de Pin-Up Club voor te stellen”, grijnst hij. Maar het heeft ook nadelen om katholiek geweest te zijn, vindt Jef Rademakers. „Voor de rest van je leven ben je gezegend met een buitengewoon open oog voor alles wat met erotiek, dames en verboden vruchten te maken heeft.” In gesprek met Jef Rademakers, het brein achter „Showpoint”, de „Bikini Story” en de „Pin-Up Club”.

Een katholieke opvoeding is geen afwijking, weet Rademakers. „Maar zou je het willen missen, zo’n afwijking”, grinnikt hij. Rademakers heeft zijn portie geloof wel gehad. „Ik zat bij de nonnen op de kleuterschool, bij de broeders op de lagere school en daarna ook nog eens op een katholieke middelbare jongensschool. Dat was niet allemaal rozegeur en maneschijn. Er valt een leukere voorbereiding op het grote leven te bedenken. Maar wanneer je later alles wat er gebeurd is weet in te pakken in leuke activiteiten, ach ja.” En dat weet Rademakers. Met „Showpoint” en „De Bikini Story” toonde Rademakers al zijn kunnen, maar dat was slechts het voorspel voor de „Pin-Up Club”. „Het klinkt een beetje deftig, maar met een beetje gevoel voor relativiteit, zou je dat voorstudies voor de Pin-Up Club kunnen noemen.”

Droom
De „Bikini Story” was een heel merkwaardig fenomeen, herinnert hij zich. „Ik ben met dat programma begonnen omdat ik toevallig op het nieuws een rare foto zag van een man met een te zware bril, een soort broer van Sjef van Oekel. De uitvinder van de bikini was overleden, Jef Rademakers met de kampioen van
de „super vixens” (de vrouwen met de grote borsten) Russ Meyer In een komende „Pin-Up Club” unieke beelden van het Braziliaanse carnaval werd er gezegd. Wat raar, dacht ik ’s avonds in bed, er komt iemand op televisie als zijnde de uitvinder van de bikini!” Dat is iets voor een programma, wist hij. „Het is natuurlijk de droom van elke schooljongen om de mooiste meiden op de leukste stranden van de wereld te mogen filmen”, lacht hij. De Bikini Story is heel erg goed bekeken in Nederland, volgens Rademakers. „Ik heb zelden een programma gemaakt waarop ik zoveel reacties kreeg. En wonder boven won- der ontstond er ook in het buitenland be- langstelling voor het programma. De „Bikini Story” is nu in elf landen uitgezonden. In Amerika trouwens niet op de gewone zender, ze vonden het echt te ver gaan. Uiteindelijk heeft Playboy Channel het programma uitgezonden. Ik hoop dat we ook met de „Pin-Up Club” een produkt maken dat niet alleen in Nederland gewaardeerd wordt, maar dat ook in het buitenland zijn markt vindt.”

Grote borsten
En daar heeft het alle schijn van. De „Pin-Up Club” dendert de komende maanden met een vierwekelijkse frequentie over het scherm. Een adembenemend programma, belooft Jef Rademakers. „Met onderwerpen die, op wat voor manier dan ook, iets met seks, schoonheid en erotiek van doen hebben. Mooie dames mogen zich in mijn belangstelling verheugen, absoluut. Ik vind erotiek eën prachtig gegeven. Ik vind het ook een eeuwig onderdeel van de showbusiness.” Voor het eerste programma reisde Rademakers onlangs naar Parijs om de cineast Russ Meyer te interviewen. „Een fantastisch regisseur”, roept Rademakers geestdriftig. „Meteen merkwaardige voorkeur voor dames met heel grote borsten. Hij heeft bovendien een aantal uitgesproken ideeën over het leven, over mannen en vrouwen. Een prachtig gesprek.” Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Rademakers weet wat zijn kijkers willen. „Uiteraard stel je in zo’n programma voor dat je af en toe mee kunt kijken door de lens van een camera van een fotograaf die vooreen beroemd blootblad als Lui, Penthouse of Playboy werkt. Maar het is misschien ook heel aardig om te zien hoe mooie mannen gefotografeerd worden en hoe een erotische fotoreportage van een mooie man gemaakt wordt. Een onderwerp dat met name vrouwen zou moeten aanspreken.”

Rio de Janeiro
Jef Rademakers verheugt zich alvast op het programma dat op 3 februari wordt uitgezonden. „Dat wordt een Pin-Up Club Special, gewijd aan de erotische kanten van het carnaval van Rio de Janeiro”, licht hij toe. Rademakers bezocht Rio voor het eerst toen hij de Bikini Story draaide. Een geweldige stad, merkte hij. „Tijdens het carnaval van dit jaar heb ik een week lang met drie cameraploegen in Rio gedraaid. We hebben natuurlijk de grote parade van de sambascholen gefilmd. Maar ik ben ook bij die beroemde bals geweest waar zich de meest merkwaardige taferelen afspelen, zoals bij het bal van de voetbalclub Flamengo, in de wandeling het „zwart en rood”-bal genaamd. Dat bal staat erom bekend dat het redelijk uit de hand kan lopen.” De Pin-Up Club is slechts één van de vele activiteiten van programmamaker Rademakers. „Ik heb een produktiebedrijf”, benadrukt hij. „Voor Nederland maakt dat bedrijf tussen de veertig en vijftig televisieprogramma’s. Een aantal van die programma’s wordt in het buitenland begeleid. Van al dieprogramma’s hebben er zes met erotiek te maken, zeven met mijn favoriete sport wielrennen en wat andere programma’s met een andere grote hobby van me, de literatuur. Ik heb net vier programma’s gemaakt met Gerard Reve waarin het in feite ging om het wezen van religie. Wat mensen in verwarring brengt is dat je daarnaast ook nog erotiek doet. Het is gewoon één van de vele dingen in het leven die mij interesseren en daarom wil ik ook daar graag programma’s over maken. Voor de NOS maak ik voor het komend seizoen een serie van tien programma’s over de gezondheidszorg in Nederland. Dat zijn serieuze programma’s, zware kost. Het kost heel veel energie en heel veel tijd om dat te produceren. En dan is het een verademing om tussen de bedrijven door met wat lichtere dingen zoals ‘De Pin-Up Club’ bezig te kunnen zijn.” Jef verzekerde zich voor de „ Pin-Up Club” van uitstekende assistentie…

Openhartig
De tijd was bovendien rijp voor De Pin-Up Club, vindt Jef Rademakers. „Er liggen in de kiosk ontzettend veel bladen. En op de televisie heb je ook een heel breed scala van programma’s. Het merkwaardige is dat er voor elk blad wel een vergelijkbaar televisieprogramma bestaat, behalve voor bladen als Playboy, Penthouse, Lui en Man. Dat was ‘not done’, vonden de omroepen lange tijd. We zijn inmiddels ver genoeg om ’s avonds om elf uur een openhartig, leuk en mooi magazine uit te zenden waarin je zonder gêne naar mooie mensen kunt kijken.”

Vorig jaar gaven Adelheid Roosen, de Frisse Jongens en Jack Spijkerman al een voorzet in die richting met „VARA’s Nachtshow”. Een jammerlijke mislukking, vindt Jef Rademakers. „Kijk, het was toch een beetje het hinken op twee gedachten: de VARA wil graag erotiek op het scherm brengen, maar het mag niet recht toe recht aan. De VARA mag alleen maar een schaars geklede jongedame laten zien wanneer Jack Spijkerman daar een paar kritisch progressieve grappen bij maakt. Die combinatie is buitengewoon slecht geslaagd. Als er ook één programma op de Nederlandse televisie is dat buitengewoon weinig op De Pin-Up Club zal lijken, dan is het wel ‘VARA’s Nachtshow’. Dat zijn twee fenomenen van ongelijkwaardige grootheid. Zoiets als de verhouding tussen Frank Sinatra en Ronnie Tober!”

Opwindende Pin Ups
„Het maken van de ‘Pin-up Club’ is buitengewoon opwindend voor deze stoute, gefrustreerde katholieke jongen uit Roosendaal,” heeft televisiemaker Jef Rademakers eens gezegd. En zo is het ook, want er zijn heel wat Nederlandse mannen jaloers op ‘Sjefke’ die toch maar steeds aanwezig ‘moet’ zijn bij de opnamen van dit erotische programma. Zo zien we vanavond dat overal in Nederland de vakantiepret heerlijke vormen aanneemt. De „Pin-up Club” nam een kijkje bij de Loosdrechtse Plassen waar heel wat spannende dingen gebeuren. In de Joegoslavië Special zien we vier schitterende blondines die per zeilboot de Dalmatische kust aandoen.

Controversieel
Veel mensen denken dat de programma’s van de VPRO en de EO de meest controversiële programma’s zijn. Dat blijkt niet het geval te zijn: van de programma’s die in 1988 en begin ‘89 werden uitgezonden, waren de programma’s van de VARA en Veronica het meest controversieel. Dat blijkt uit een lijstje van de afdeling kijk- en luisteronderzoek van de NOS. Zij meten de ’standaard deviatie’ van een programma aan de hand van hoe uiteenlopend een programma gewaardeerd wordt. Hoe hoger de standaarddeviatie, hoe controversieler het programma. Het meest controversieel was de VARA-speelfilm “Lieve Jongens” met een standaard-deviatie van 2,2. Daarna volgden twee Veronica-programma’s: de “Pyama Party” en de “Pin Up Club”, elk met een 2,1. “Ravotta Bizarra” van de VARA scoorde tenslotte een 2,0. De “Pin-Up Club” was een van de meest controversiële programma’s.

Het Pyjama feest met Will Luikinga
Zelf bezit Jef Rademakers geen pyjama, maar dat mag de pret niet drukken. Er zullen nog wel meer van zijn 1SOO gasten met hetzelfde euvel te kampen hebben, verwacht hij. En een feestelijk nachtgewaad heb je toch echt wet nodig om mee te feesten op de Pyjama Party die ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Pin Up Club in de nacht van zaterdag op zondag vanaf het scherm zal spetteren. “Nog nooit heeft een live programma van drie uur zo kort geduurd,” voorspelt Rademakers. Vooral niet als het programma eigenlijk maar twee uur duurt. De Pyjama Party speelt zich namelijk af in de nacht van de 24 en 25 september, de nacht dat de zomertijd overgaat in de wintertijd. En net in die nacht verzorgt Veronica van twaalf tot twee uur een live programma. Of eigenlijk tot drie uur, want om twee uur maakt de klok een klein sprongetje. “Er is nog nooit een programma zo snel voorbij gegaan,” lacht Rademakers.

Pin Up Dancers
Maar zelfs zonder dat sprongetje in de tijd zal het programma in een vloek en een zucht voorbij zijn. De Pyjama Party wordt echt een krankzinnig feest, met striptease, erotische acts, Pin Üp Dancers, disco acts, zangers en zangeressen. “Er komt geen zanger in die niet een pyjama aan heeft en er komt geen zangeres in normale kleren.” En dat wordt smullen. Wie is er niet benieuwd naar de outfit van Will Luikinga, de presentator van de Pyjama Party? Of naar het feestelijke nachtgewaad van Sabrina, de koningin van de nacht? De Pyjama Party zal in alle opzichten een opzienbarend feest worden. Rademakers: “Het is voor het eerst dat er een live televisieprogramma van twee uur wordt uitge- zonden waar erotiek de invalshoek is. Ik verwacht dat er ook wel een cameraploeg uit Duitsland en één van ITN zal zijn. Het zou me bovendien niet verbazen als er ook een ploeg van de commerciële stations in de Verenigde Staten op het feest zal verschijnen. De Pin Up Club is niet alleen het meest besproken programma, maar ook het felst omstreden programma van het afgelopen televisieseizoen.” En dat is wel een feestje waard. Ook al omdat de Pin Up Club precies één jaar bestaat.

Heuvelandschap
De Pin Up Club heeft trouwens het afgelopen jaar alle records gebroken. Nog nooit trok een programma doordeweeks zoveel kijkers. En nog nooit was een programma zo omstreden. Rademakers ontdekte dat de achterban van de NRC en de VPRO in nog grotere getale naar het programma keek dan de achterban van Veronica. En in die kringen ontmoette Rademakers juist de meeste weerstand. “Ik vind het zo vreselijk leuk om die mensen met hun eigen hypocrisie om hun oren te slaan,” glimlacht hij. “Niet dat het wat uit- maakt hoor. Of de kijkers zich nou ergeren of dat ze genieten, ieder heeft zijn eigen manier van plezier maken.” En dat plezier kenmerkt ook het eerste verjaardagsfeest van de Pin Up Club. Een mooie manier om het nieuwe seizoen in te luiden, vindt Rademakers. “Dit feest is eigenlijk een schot voor de boeg.” Iets meer dan drie weken later zal de eerste reguliere Pin Up Club over het scherm denderen, op woensdagavond 19 oktober, net na de wedstrijd West-Duitsland - Nederland. Dat wordt de eerste van een reeks die tot ver in 1989 doorloopt. Dat wordt genieten. Ook voor de Duitsers en de Belgen, want Rademakers heeft gemerkt dat de Pin Up Club in het Rührgebied en in België net zo populair is als in Nederland. Om dat internationale karakter nog wat te onderstrepen heeft Rademakers een heel bijzondere lokatie voor de Pyjama Party gekozen. “We gaan het feest bijna op het Drielandenpunt geven. Niet in Vaals, maar iets verderop in Heerlen. In de Pepper Mill om precies te zijn, één van de grootste discotheken van Nederland. Het Limburgse heuvellandschap zal die nacht voor één keer nog iets heuvelachtiger worden dan het van nature al is,” weet hij.

Schepper
De Pin Up Club scoort trouwens toch al goed in het buitenland. Zo heeft de Duitstalige commerciële zender RTL-Plus onlangs alle Pin Up Clubs gekocht. De bedoeling is dat de onderwerpen uit die programma’s de komende tijd in het Manner Magazine worden uitgezonden. “RTL-Plus wordt een hele belangrijke zender in Duitsland,” zegt Rademakers. “Het is ook de zender die bijvoorbeeld het Duitse Bundesliga voetbal gekocht heeft.” Rademakers verwacht dat er 1500 mensen op het feestje zullen verschijnen. “Helaas heeft onze Schepper niet gewild dat al die mensen beeldschoon zijn. Maar als je de mensen in een iets andere outfit laat verschijnen dan ze normaal zijn te verschijnen, als ze dan niet mooi zijn, zijn ze op z’n minst belachelijk! En dat is toch wel heel leuk meegenomen.”Op de Pyjama Party waarvan de artiestenproduktie in samenwerking met Rob de Boer geschiedt - “Een innig collegiale samenwerking!” - zal Rademakers veel nieuwe attracties de revue laten passeren. Zoals het grote ballet, dat niet voor niets de Pin Up Dancers heet. Het ballet is een nieuw project van Jef Rademakers: “De Pin Up Dancers zullen het komende seizoen ook de theaters en discotheken afgaan.” Bovendien introduceert Rademakers een nieuwe vedette, de opvolger van Diane de Koning. “Er komt een nieuwe dame die voor een belangrijk gedeelte het gezicht en meer nog, het figuur van de Pin Up Club gaat vormen.”

Playboy
Maar dat is nog niet alles. Rademakers brengt binnenkort een blad op de markt, de Pin Up Club. Het wordt geen blad dat zich zal meten met Playboy, Penthouse en Newlook. “De Pin Up Club zal een hele andere formule hebben, alleen al vanwege de relatie met het televisieprogramma. De Pin Up Club wordt eigenlijk een soort boek, groter van formaat en dikker dan de andere bladen. Bovendien verschijnt het blad in tegenstelling tot de andere bladen eens per kwartaal. Eén boek voor elk seizoen; er komt een winterboek, een lenteboek, een zomerboek en een herfstboek. Ik wil niet in de concurrentie met Playboy, Penthouse en Newlook. Ik zou het liefste willen hebben dat ze in ons blad zouden adverteren.” De Pin Up club gaat een goed seizoen tegemoet, dat is zeker. “Er komen ontzettend veel activiteiten rond het fenomeen Pin Up Club,” belooft Jef Rademakers. “We hebben de afgelopen tijd eerst willen kijken hoe het publiek reageerde. De men- sen zijn zo enthousiast, dat ze er zelfs midden in de week tot twaalf uur voor op blijven. Daarom denk ik dat er meer muziek in zit.”

De meeste ophef ontstaat over het eerste programma op een open tv-kanaal waarin elke week borsten, billen en plukken schaamhaar te zien zijn. ’We cheer you up, we cheer you up, we cheer you up in the Pin-Up Club!’ In 1987 begint Veronica met de Pin-Up Club, gemaakt door Jef Rademakers. Er is veel ophef over het bloot. Het zou de rol van vrouwen denigrerend neerzetten. Van Kooten & De Bie vinden dat meisjes worden beledigd door ze zo als lustobjecten te portretteren. Jef Rademakers vindt juist dat er eerder sprake is van een dweperige verering van de vrouw. Een naakte vrouw op hoge hakken, dat wel. De politiek roert zich zelfs als er Kamervragen over het erotische programma gesteld worden. Natuurlijk keek niemand en had het programma tóch hoge kijkcijfers. Wat valt er dan zoal te zien? Amateur-modellen die uit de kleren gaan en suggestieve bewegingen maken op klanken van Enigma-achtige instrumentale house. Soms zien we ook een ingezonden home-videootje met huisvlijt van strippende meisjes of huisvrouwen. Of de secretaresse die nu op het bureau van haar baas wat van haar verborgen talenten wil prijsgeven. En de Vlaamse Wendy van Wanten, die kijkersvragen over erotische dilemma’s ‘behandelt’ terwijl haar jurkje daarbij, hè vervelend, steeds naar beneden zakt.

Alfred Lagarde
In latere seizoenen zien we de privé altijd al met porno in de weer zijn de Alfred Lagarde stoeien met Diane de Koning. De Koning had eerder erotische films gemaakt en was dus ervaringsdeskundige. Dj Lagarde speelt er een morsige dokter met scheefgezakt brilletje. Die dokter, uiteraard bijgestaan door schaars geklede zustertjes, moet ook weer zogenaamde adviezen geven aan de kijkers. Met zichtbaar veel plezier maakt Lagarde er een lekker vies typetje van. Het geeft de knipoog van het programma weer. Zo serieus is het ook weer niet, het is lol met bloot. Maar fatsoensrakkers zien het verval van de normen en waarden door Veronica wel degelijk als een serieus probleem. Niettemin blijft de Pin-Up Club drie seizoenen lang goedbekeken op Nederland 2.


Veronica gaat nog meer erotische series uitzenden. Zelfgemaakt en aangekocht. Maar Jef Rademakers heeft begin jaren negentig helemaal genoeg van zijn eigen programma. Hij verlaat de televisiebusiness die hij platheid en oppervlakkigheid verwijt. Maar dan heeft de Pin-Up Club zelf al de lat verlegd. Het programma laat ook nog een hitsingle achter. Alfred Lagarde produceert de single van de herkenningsmelodie, het trio Barbarella met We cheer you up. De single haalt zelfs de vierde plaats in de Top 40 van Veronica.

Bekijk hier een fragment van: Pin-up Club.

Lees ook de columns van Will Luikinga over dit onderwerp:

Het pyjamafeestje
Als ik zwaar heb getafeld ,wordt ik nog steeds zweterig wakker als ik aan die uitzending denk! Er werd niet gerepeteerd en er was volgen mij geen draaiboek of een schema. Er was eigenlijk niks behalve veel camera’s en een heleboel mensen die verplicht in pyjama rond liepen. Toen ik de trap afkwam van de eerste verdieping van de discotheek waar de gedenkwaardige uitzending live vandaan kwam, hoorde ik alleen maar –broek uit ,broek uit- en dat viel me vrij rauw op het dak…

Je stinkt naar vis
Vandaag had ik een diepte-interview met Barbarella, de drie dames die ooit het openingslied van de Pin-Up Club zongen. Ze hebben een tweede plaatje gemaakt en volgens mijn moeder klinkt dat ook wel aardig. Terwijl ik met een van de dames stond te praten, tikte een ander mij op de schouder en zei: “Mag ik ook even wat zeggen?” Toen ze bleef aandringen draaide ik mij om en duwde de microfoon onder haar kokette neusje. “Ga je gang”, zei ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten